BCG : Activiteiten februari 2018

Puppydagen: altijd de handen vol! 

Om aan de opleiding tot geleidehond te kunnen starten, moeten de honden van het BCG volwassen genoeg zijn om hetgeen wat hen geleerd wordt te begrijpen en uit te voeren. De eigenlijke opleiding van de honden start dus pas als de honden ongeveer 15 maanden oud zijn.

Deze periode brengen de honden door in een pleeggezin. De pleeggezinnen leren de puppy’s ‘goede hondenmanieren’ en laten hen opgroeien tot evenwichtige, sociale, vriendelijke en gehoorzame honden. Ze staan in voor het zindelijk maken van de pup en leren hen de basiscommando’s.

Om de pleeggezinnen te helpen bij de opvoeding worden er puppydagen georganiseerd. Hoe werkt zoiets?

Tijdens de maandelijkse puppydagen oefenen de pleeggezinnen op diverse locaties; het station, de stad, de kinderboerderij,… De lessen worden opgebouwd volgens de leeftijd van de pups en naarmate de honden ouder worden, stijgt ook de moeilijkheidsgraad.

De allerkleinsten oefenen onder meer het verkennen van een omgeving en maken kennis met diverse ondergronden. Dit doen ze om initiatief te leren nemen en zelfvertrouwen te ontwikkelen. In de stationsomgeving leren de puppy’s hoe ze zich horen te gedragen in een drukke omgeving. Ze leren omgaan met de typische geluiden op het perron; het geluid van de motor en de sissende treindeur. Roostergewenning, in- en uitstappen en ‘hoe een geleidehond netjes tussen de benen van zijn baasje kan zitten’, het komt allemaal aan bod.

In de stadsomgeving wordt er extra geoefend op het behouden van de aandacht van de pup. Een drukke stad betekent uiteraard veel prikkels voor de jonge honden. Verder wordt er aandacht gegeven aan het nemen van een trap en / of een lift.

Net zoals de trainingen erop gericht zijn te oefenen op de plaats waar de geleidehond zijn taak zal uitvoeren, wordt er voor de puppydagen ook geoefend in reële situaties. Ook dit is een stukje van de voorbereiding op de training tot geleidehond.

Tijdens de puppydagen voorzien we ook steeds een klein stukje theorie. Voor de pleeggezinnen is dit een moment om iets meer te weten te komen over de gedragskenmerken van hun pup en zo dit gedrag beter te begrijpen.

Activiteiten

 

Partnerwalk – Zondag 11 februari 2018

Nationale Wandeling t.v.v. het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw. Ontdek Tongeren en de omliggende dorpen tijdens deze uitgestippelde wandeling. Geniet van het landschap en de prachtige omgeving. De langere tochten hebben een tussenpauze in de gebouwen van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.​

Vertrek: Parochiaal Centrum Cottalaan zn – 3700 TONGEREN
5 – 10 – 15 – 20 km > Vertrek: 7.30u – 15.00u
(15 en 20 km: vertrek tot 13.30u)
Inschrijving: €1,50 / persoon (leden €1,10)

Meer informatie

 

13de BCG-Quiz – Vrijdag 20 april 2018 

SIBBO (school) Corverstraat 33, 3700 Tongeren
Aanvang om 20u stipt

Zoals steeds wordt de BCG-quiz een gezellig avondje uit met grappige en spannende vragenrondes. De ‘klassieke’ fotovragen maken plaats voor geluidsrondes en de praktische vragen zijn beschikbaar in braille of grootdruk om ook blinde of slechtziende personen toe te laten om deel te nemen. Ploegen met minstens 1 blind of slechtziend teamlid kunnen ook dit jaar meedingen naar een extra prijs in het nevenklassement!

Max. 5 deelnemers per ploeg
€15 per ploeg te betalen aan de kassa

Inschrijven

 

Vrijwilligers gezocht

De hulp van vrijwilligers is voor het BCG van enorme waarde. Zij werken mee op allerlei vlakken: als pleeggezin, bij de organisatie van verschillende evenementen, bij de administratie, bij het vervoer, bij het onderhoud van de gebouwen en kennels, …  Ook de leden van de Raad van Bestuur en Algemene Vergadering zijn vrijwilligers.

Op dit ogenblik zijn we zeer dringend op zoek naar een grafisch talent. 

Ook voor de dopjesactie zijn we nog steeds op zoek naar inzamelpunten, sorteerders en chauffeurs voor de dopjesbus.

Ben jij de persoon die we zoeken? Bel ons op 012 23 43 19

Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) vzw

 

Het BCG is een mobiliteitsorganisatie die sinds 1990 blindengeleidehonden opleidt voor personen met een visuele beperking. Het centrum legt zich toe op het kweken en opleiden van honden tot blindengeleidehonden, leert personen met een visuele beperking omgaan met hun geleidehond en verleent permanente nazorg aan de geleidehondgebruikers.

Het BCG draagt de professionele aanpak van de opleiding van blindengeleidehonden hoog in het vaandel. Deze aanpak draagt bij tot de integratie van blinde en slechtziende personen in onze maatschappij en geeft hen de mogelijkheid om zich zelfstandiger, sneller, meer ontspannen, maar vooral veiliger te verplaatsen.

 

Neem een kijkje op www.geleidehond.be voor meer informatie over de

werking van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.​

Comments are closed.