Meer bos voor Vlaanderen – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Meer bos voor Vlaanderen

PEFC ondertekent Charter Bosforum in aanwezigheid van Minister Schauvliege

GENK – Gisteren ondertekende de vzw PEFC Belgium het Charter van het Bosforum. Dit gebeurde in aanwezigheid van Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Daarin engageert PEFC zich om een toekomstgericht bosbeleid in Vlaanderen te bepleiten. De ondertekening vond plaats bij het bedrijf Norbord in Genk.

“Er is nood aan een kantelmoment voor het bos in Vlaanderen, en een duidelijke Vlaamse toekomstvisie op het te voeren bosbeleid en de Vlaamse ruimte. Hierbij moeten het bos en de bomen terug de plaats krijgen die ze verdienen, en beleidsmatig opnieuw van de spreekwoordelijke marge naar het midden gebracht worden.” Om dit pleidooi kracht bij te zetten, hebben organisaties en experts uit de bossector zich verenigd in het Bosforum. Dit initiatief draag haar boodschap actief uit en zoekt steun bij diverse maatschappelijke actoren en beleidsmakers. “Op deze manier willen we op een constructieve, oplossingsgerichte manier bijdragen tot een beter, multifunctioneel bosbeleid. Want dat is een zaak van algemeen belang. Bosbeleid wordt namelijk (h)erkend als een noodzakelijk instrument om reële uitdagingen het hoofd te bieden”, zo luidt het bij de intiatiefnemers.

Gisteren was een belangrijke stap in de steun voor hun visie. Na wetenschappers, boseigenaars en milieuverenigingen, ondertekenden nu ook enkele actoren uit de industrie en de houtlabels het charter van het Bosforum. Onder hen de vzw PEFC Belgium. Die laatste is het nationaal secretariaat van het internationale PEFC-boscertificatiesysteem. “Wij ijveren wereldwijd voor een duurzaam bosbeheer, dus een bosbeheer dat tegelijkertijd milieuvriendelijk, sociaal gunstig en economisch leefbaar is”, vertelt Thomas Davreux, nationaal Secreatis van PEFC Belgium. “Om te garanderen dat bossen beheerd worden volgens dit evenwicht, worden certificaten uitgereikt door onafhankelijke instellingen. Op die manier kan het hout afkomstig uit een PEFC-gecertificeerd bos ook gecommercialiseerd worden met het label. De visie van het Bosforum om het multifunctionele beleid van de bossen te verbeteren, kadert geheel in de missie van onze vzw”, legt hij uit.

Het Bosactieplan

Het bosactieplan van het Bosforum bestaat uit tien actiepunten:

  • Samen werk maken van een  evenwichtige toekomstvisie bos
  • Meer aandacht voor de productie en het gebruik van de milieuvriendelijke grondstof hout
  • Inzet voor een toekomstgericht bos- en bomenbeleid
  • Ontbossing een halt toeroepen
  • Meer bos en groen in Vlaanderen
  • Zorgen voor verbindingen tussen groene eilanden
  • Streven naar een algemene milieuverbetering in Vlaanderen
  • Het voorzien van gedegen opleidingen op alle niveaus en onderzoek gericht op het ontwikkelen van voldoende technische expertise
  • Inzetten op sensibsilisering en draagvlakvorming over het grote maatschappelijke belang van bossen
  • Een inspirerende rol spelen in het internationaal bosbeleid

Het charter

De actoren ondertekenen met het charter volgende stellingen:

Wij hebben kennis genomen van het Bosactieplan van het Bosforum.

Wij zijn er mee van overtuigd dat in Vlaanderen

  1. bossen enorm belangrijk zijn voor bio-economie, klimaat, biodiversiteit en gezondheid;
  2. bossen onvoldoende beschermd zijn, de Vlaamse inspanning voor bosuitbreiding te gering is en (Europese) financiële middelen voor land- en bosbouw niet billijk worden verdeeld;
  3. daarom een ambitieuzer multifunctioneel bosbeleid, gedragen door een evenwichtige toekomstvisie, noodzakelijk is.

 

Wij zullen de ontwikkeling van dit toekomstgericht bosbeleid mee bepleiten.

 

Het PEFC-label

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld. Producten met het PEFC-logo garanderen de herkomst uit verantwoord beheerde bossen. Concreet betekent dit een bosbeheer dat tegelijk economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig is. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos. Bedrijven die PEFC-producten willen verwerken en/of verhandelen, dienen in het bezit te zijn van een certificaat, het zogenaamde Chain of Custody-certificaat. Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bedrijven en reikt het certificaat uit voor een periode van 5 jaar mits jaarlijkse controle. PEFC is een internationale NGO. In België is bijna de helft van de bosoppervlakte PEFC-gecertificeerd en bij de publieke bossen in Wallonië loopt dit getal zelfs op tot 98%.