Actie Winterplan : een initiatief van de Stichting Prins Laurent – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Actie Winterplan : een initiatief van de Stichting Prins Laurent

Prins Laurent legt uit in het Franstalige magazine Soir Mag: Actie Winterplan is van levensbelang. Wij hebben u nodig!

De Actie Winterplan is een initiatief van de Stichting Prins Laurent en zorgt ervoor dat daklozen met een gezelschapsdier een veilig en warm onderdak krijgen tijdens de koude wintermaanden. Dit project is uniek, want geen enkele openbare instelling of organisatie is bereid om een dakloze samen met hond of kat op te nemen.

Mens en dier voelen mekaar aan. Empathie verbindt hen.

In de Actie Winterplan worden mens en dier niet van mekaar gescheiden of apart opgevangen. Het is net de unieke band van de dakloze met zijn gezelschapsdier die wordt gekoesterd. De wederzijdse liefde tussen de dakloze en zijn hond of kat zorgt voor een perfecte symbiose. De dieren vechten niet met mekaar, zijn zindelijk en bevorderen de collegialiteit tussen de daklozen onderling. De prins benadrukt de rol van het gezelschapsdier: soms waakt het over zijn baasje, soms is het een gids of een trouwe vriend. Een dier voelt een situatie perfect aan. Het inlevingsvermogen is enorm groot. ‘Empathie’ is voor prins Laurent een belangrijk codewoord.

Warmte, liefde, veiligheid en steun voor elke dakloze met een gezelschapsdier.

Het is al de 8ste editie van de Actie Winterplan. De eerste 5 jaren konden de daklozen terecht in de Stuiverstraat, vlakbij het Centraal Station. De laatste 3 jaren wordt de opvang verzorgd in de Foyer Georges Motte in de Ieperlaan in hartje Brussel. Meer dan 100 daklozen hebben van Actie Winterplan gebruik gemaakt. De Foyer wordt uitgebaat door het Leger des Heils, dat instaat voor de dagdagelijkse coördinatie. Want het is een voortdurend komen en gaan van mensen die op zoek zijn naar een beetje warmte, een knus bed, een douche, een eenvoudige maaltijd of gewoon een beetje steun of sociaal contact. Er is dagelijks plaats voor 18 daklozen met hun gezelschapsdier, die er ’s avonds tussen 20u00 en ’s morgens 09u00 terecht kunnen in verwarmde containers die uitgerust zijn met bedden en alle noodzakelijke sanitaire voorzieningen. De dakloze wordt ook bijgestaan met raad en daad door enkele opvoeders die ter plaatse helpen met administratieve beslommeringen. Er worden 3 maaltijden per dag aangeboden. De dakloze hond of kat kan dan weer rekenen op gratis zorg van een dierenarts of een opfrisbeurt van een hondentrimster.

Dierendispensaria verzorgen 1.000 dieren per maand.

De Actie Winterplan loopt nog tot midden april. Tegelijkertijd heeft de Stichting Prins Laurent 4 dierendispensaria – kleine goed uitgeruste dierenhospitaaltjes – ter beschikking in Brussel, Gent, Seraing en Hornu, waar kansarmen met hun gezelschapsdier terecht kunnen voor gratis consultatie

en geneeskundige hulp voor hun trouw huisdier. Het afgelopen jaar werden 1.000 dieren per maand in de dispensaria behandeld en verzorgd. Om gratis geholpen te worden in de dispensaria dienen een aantal criteria te zijn vervuld. Informatie hierover op onze website www.sfprlaurent.be.

Hiermee benadrukt de prins de 3-ledige rol van de Stichting Prins Laurent: een wetenschappelijke, een maatschappelijke en een sociaal/pedagogische. De pedagogische rol heeft daarenboven een belangrijk humanitair karakter want de werkzaamheden van de Stichting Prins Laurent zorgen impliciet voor een herintegratie van mensen in de maatschappij. Het is jammer dat deze sociale rol nog te weinig wordt erkend.

Geen subsidies voor de dispensaria, wij rekenen op U!

De Stichting Prins Laurent krijgt voor het dagdagelijks openhouden van de 4 dispensaria geen subsidies. We rekenen daarom op giften, sponsoring en legaten, die ervoor zorgen dat we jaarlijks 10000-den dieren kunnen verzorgen. Wij doen dan ook graag beroep op U, lezer van deze nieuwsbrief, om de Stichting Prins Laurent te steunen. Dat kan door een storting te doen op rekeningnummer Stichting Prins Laurent, IBAN BE03 3101 4773 0884. Voor een gift van 40 euro of meer ontvangt u een fiscaal attest.

Help ons. We hebben je hard nodig!

Duizenden huisdieren worden elk jaar in onze dierenhospitaaltjes behandeld. Jij maakt dit mogelijk. Jouw gift redt een trouw gezelschapsdier en zorgt voor warmte en liefde bij zijn baasje. Ook morgen hebben talloze huisdieren dringende zorg nodig. Een vaccinatie, medicatie of een dringende operatie redden levens van huisdieren en geven mensen nieuwe hoop.

Zorg jij er voor dat kansarme mensen ook morgen hun lieve huisdier nog kunnen knuffelen? Wij rekenen graag op jouw milde gift op rekening nummer:

IBAN: BE03 3101 4773 0884

BIC: BBRUBEBB

Met vermelding “Gift Stichting Prins Laurent”

De Stichting Prins Laurent dankt al haar trouwe schenkers voor de milde giften. Voor giften vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Alle verzorgde huisdieren, hun baasjes en de prins zijn je eeuwig dankbaar