Charcot Stichting : Eindelijk hoop voor MS-patiënten, 2.5 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek naar concrete behandelingen voor de volgende vijf jaar – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Charcot Stichting : Eindelijk hoop voor MS-patiënten, 2.5 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek naar concrete behandelingen voor de volgende vijf jaar

Multiple sclerose: het onderzoek wordt nu heel concreet

 

De twee grote onderzoekspistes die de toekomst personen met multiple sclerose zo kunnen veranderen, bevestigen zich en een leven waar MS een behandelbare en controleerbare aandoening wordt, komt een stap dichterbij.

 

Alleen al in België zijn ongeveer 13.500 mensen betrokken en MS is meest voorkomende neurologische aandoening bij jonge volwassenen. MS is momenteel ongeneeslijk en leidt vaak tot invaliditeit. De ziekte treft meer vrouwen dan mannen en de eerste symptomen kunnen al in de puberteit verschijnen.
Als er al behandelingen bestaan, vertragen deze vaak het verloop van de ziekte maar gaan gepaard met aanzienlijke bijwerkingen. Bovendien zijn er vele vormen van MS, elk met verschillende therapeutische benaderingen en evolutie.

 

Het leven van een MS-patiënt is een dagdagelijkse uitdaging om het verlies van “kunnen” om te gaan. Het MS-onderzoek is de enige weg om aan dit perspectief iets te kunnen veranderen. Perspectief betekent twee onderzoekspistes.

 

De eerste is die van BIOMERKERS die tot doel hebben behandelingen te personaliseren en zo de efficiëntie te verhogen en bijwerkingen te beperken.  Deze piste opent de deur naar preventie, een significant snellere diagnose of een indicatie van verandering in een meer geschikte behandeling.

 

De tweede is die van immunotherapie en het doel om lichaamseigen cellen te onttrekken aan de patiënt, deze om te vormen en in te schakelen. Deze piste opent niet alleen de weg naar een volledige blokkering of zelfs een deactivering van multiple sclerose, maar biedt ook de mogelijkheid om de myeline te reconstrueren die tijdens aanvallen van de ziekte is vernietigd.

 

11 onderzoeksteams van verschillende universiteiten van heel België krijgen samen van de Charcot Stichting meer dan 500 000 euro om dit jaar deze innovatieve onderzoeken uit te voeren. Nooit eerder kon de Charcot Stichting dit grote bedrag vrijmaken. Dankzij de vrijgevigheid van donateurs zal dit de volgende vijf jaar een enorme boost in de strijd tegen MS en voor betere MS-behandelingen betekenen”, Prof C. Sindic – voorzitter van de Charcot Stichting.

 

De lijst van alle onderzoeksteams: www.charcot-stichting.org

Onze bijdrage aan fundamenteel onderzoek

Concreet:

2019: 500 000 voor 11 teams plus 100 000 euro voor 2 doctoraatsbeurzen in MS

2020: idem

2021: idem

2022: diem

2023: idem

Min. Totaal: 3 miljoen euro voor FUNDAMENTEEL onderzoek afkomstig van donateurs waaronder deze ochtend bijna 20 000 euro van Music For Life en 20 000 euro van de 20 km van Brussel 2018. Ook dit jaar doen we weer mee.

 

Ann Van Roy

Communication – communicatie

 

logoFONDATION CHARCOT STICHTING

Fondation d’utilité publique – Stichting van openbaar nut