Duo-legaten – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Duo-legaten

Meer voor uw erfgenamen
minder voor de fiscus

DANK U, VADERTJE STAAT!

U wilt wel iets nalaten aan de organisatie waarin u gelooft en die u misschien tijdens uw leven ook al hebt gesteund. «Maar», denkt u, « dan blijft er minder van mijn erfenis over voor mijn goede vriend(in) of mijn favoriete nichtje…» Dat is niet noodzakelijk het geval! Dankzij het duo-legaat kan hij of zij evenveel krijgen (of zelfs meer), terwijl u toch het goede doel steunt. Hoe werkt dit systeem concreet?

DE BASIS

De basis van het duo-legaat is artikel 64, al. 2 van het Wetboek van Successierechten, dat stelt dat u in een testament kunt bepalen dat persoon X (bijvoorbeeld uw nichtje) een legaat ontvangt vrij van successierechten. op voorwaarde dat vereniging de last tot betaling van de successierechten van X overneemt.

Anders gezegd: Niet uw nichtje betaalt de successierechten maar De organisatie van uw keuze omdat een erkende organisatie minder successierechten verschuldigd is, Is de fiscus de uiteindelijke (maar vrijwillige) ‘verliezer’ in deze constructie.

DE VOORWAARDEN

Een duo-legaat moet voldoen aan drie voorwaarden :
• Er moet een testament opgesteld zijn
• Er moet een legaat zijn ten voordele van één of meerdere ­personen X)
• Er moet een tweede legaat zijn ten voordele van een erkende ­organisatie (Y) die verplicht is alle successierechten van de eerste persoon te betalen.

DE CONCRETE CIJFERS

Vergelijken we nu even de concrete cijfers bij een gewoon legaat met deze bij een duo-legaat.
… bij een gewoon legaat
Jan woont in Oostende en heeft geen kinderen. Hij laat 25,000€ na aan zijn nichtje inge. Hij laat niets na aan een goed doel.
• Inge betaalt successierechten 45% op de schijf tot
75 000€ (hoogste tarief voor neven, nichten, tantes, ooms en ‘vreemden’) = 25.000€ x 45% = 11.250€
• Inge houdt over : 25.000€ – 11.250€ = 13.750€
… bij een duo-legaat
Jan laat opnieuw 25.000€ na. Dit keer verdeelt hij zijn vermogen tussen zijn nichtje Inge die 15.000€ krijgt en De organisatie van uw keuze dat 10.000€ krijgt. Hij doet dit via de techniek van het duo-legaat.
• Inge betaalt geen successierechten. want die worden door de organisatie betaald. Zij houdt dus netto
15.000€ over.
• De organisatie van uw keuze betaalt :

  • 15.000€ x 45% (de successierechten van het deel dat Inge ­krijgt tegen het tarief tussen ooms en nichten) = 6.750€
  • 10.000 € x 8,5% (voor Brussel en Wallonië zie tarieven pagina 21) (de successierechten van het deel dat De organisatie van uw keuze krijgt, tegen het voorkeurtarief voor erkende organisaties) = 850€.
    Totaal : 7.600€
    Organisatie houdt netto 10 000€ – 7 600€ = 2.400€ over

WAT KRIJGT DE FISCUS?

Als Jan 25.000€ nalaat aan nichtje Inge ontvangt het Vlaams Gewest 11.250€. Als Jan zijn vermogen verdeelt tussen Inge, en naar een organisatie van uw keuze, krijgt het Vlaams Gewest 7.600€.

LET OP!

Dit is een voorbeeld op basis van een eenvoudige situatie. Het duo-legaat levert niet altijd een (even groot) voordeel op, al was het maar omdat de successierechten variëren naargelang de graad van verwantschap. Als u overweegt een deel van uw vermogen aan een erkende organisatie na te laten, raadpleeg dan altijd een notaris en laat de berekening maken voor uw specifieke geval!