Afrikaans Manneken Pis plast melk op 1 juni, Wereldmelkdag – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Afrikaans Manneken Pis plast melk op 1 juni, Wereldmelkdag

Op zondag 1 juni zal Manneken Pis, uitgedost als Afrikaanse veehouder, de hele dag melk plassen. Met deze actie op Wereldmelkdag willen Dierenartsen Zonder Grenzen, Wervel en Biosano de aandacht vestigen op het belang van melk wereldwijd. In Afrika, waar het een belangrijke bron van voedsel en inkomen is, maar ook in België, waar melkboeren nauwelijks nog kunnen leven van hun beroep en een overwegend intensieve productie nefaste gevolgen heeft voor de boeren, de dieren, het milieu en de consument. Zit het wel snor met onze melk? 

 

In Afrika speelt melk een essentiële rol in de strijd tegen honger, ondervoeding en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van dieren voor hun voedsel en inkomsten. 85% van deze veeboeren drinkt de melk van zijn koeien, geiten of schapen.

 

Drie keer meer melk door betere voeding en dierengezondheid

 

Maar de melkproductie in Sub-Sahara-Afrika is ondermaats. Terwijl een Belgische koe al gauw 20 tot 30 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe slechts 2 tot 3 liter. Vaak produceren de melkkoeien echter minder dan één liter, vooral in het droogseizoen, door een tekort aan water, voer en dierengezondheidszorg op het platteland. Alleen al door hun voeding en gezondheid te verbeteren, produceren de koeien dus drie keer meer melk.

 

Melk geraakt niet tot bij consument

 

De lokaal geproduceerde melk vindt echter ook moeizaam haar weg tot bij de consument. Door slechte hygiëne tijdens het melken, een gebrek aan koeling bij het transporteren van de melk, slechte wegen en weinig investeringen in lokale opslag- en verwerkingsbedrijfjes gaat er veel melk verloren. Hierdoor nemen consumenten hun toevlucht tot geïmporteerd melkpoeder, terwijl lokale boeren soms hun melkoverschot moeten weggooien omdat het niet op tijd tot bij de consument geraakt.

 

Prijzendruk in België

 

Ook in België hebben melkveehouders het niet gemakkelijk. De prijzen die ze krijgen voor hun product zijn onderhevig aan grote schommelingen en meestal niet of nauwelijks kostendekkend. Onder druk van deze socio-economische context zoeken boeren vaak hun toevlucht tot schaalvergroting en productiviteitsstijgingen. Met als resultaat een landbouwmodel waar bijvoorbeeld grote hoeveelheden maïs en soja als veevoeder centraal staan. Dit werkt dan weer in belangrijke mate de ontbossing in Latijns-Amerika in de hand. Intensieve veeteelt leidt ook vaak tot een groter ziekterisico onder de dieren en een hoog preventief antibioticagebruik.

 

Pleiten voor maatschappelijk verantwoorde en eerlijke melk

 

Wervel, Biosano en Dierenartsen Zonder Grenzen vragen op Wereldmelkdag daarom aandacht voor het belang van melk en voor de uitdagingen waarmee Belgische en Afrikaanse veehouders geconfronteerd worden. Ze pleiten voor maatschappelijk verantwoorde en eerlijke melk, waar boer, dier, milieu en consument samen beter van worden. Met Biodia zetten ze een initiatief in de kijker van lokale eerlijke biomelk, om te tonen dat een duurzame melkketen mogelijk is.

 

— EINDE PERSBERICHT —

 

Programma op 1 juni

  •  10u-16u (Stoofstraat, 1000 Brussel): Manneken Pis is verkleed als Afrikaanse veehouder en plast melk
  •  10u (Stoofstraat, 1000 Brussel): Jan Leyers, ambassadeur voor Dierenartsen Zonder Grenzen, heft het melkglas op Wereldmelkdag
  •  10u-16u (Agoraplein): informatiestand en ludieke animatie voor jong en oud
  •  Doorlopend: voorbijgangers kunnen gratis (h)eerlijke (choco)melk proeven van Biodia en op de foto gaan met een witte melksnor

Over Dierenartsen Zonder Grenzen

Dierenartsen Zonder Grenzen is een Belgische ngo die in afgelegen Afrikaanse streken strijdt tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren. Onder andere door de dierengezondheidszorg te verbeteren, lokale melkerijen te ondersteunen, lokale veeboeren op te leiden, voorraden veevoeder op te slaan en de toegang tot veemarkten, water en grasland te verbeteren. Dierenartsen Zonder Grenzen heeft projecten in Niger, Mali, Burkina Faso, Rwanda, Congo, Burundi, Oeganda, Zuid-Soedan en Kenia. Veeteelt is van levensbelang voor de bevolking van deze landen. Wanneer de dieren gezond zijn, zijn de mensen dat ook!

 

Over Wervel

Wervel is een vrijwilligersbeweging die streeft naar een landbouw die economische, ecologische, sociale en culturele meerwaarden creëert op lokaal vlak en in solidariteit met de rest van de wereld. Via netwerking, campagnes en publicaties beweegt Wervel consumenten, boeren en organisaties tot samenwerking om deze landbouw vorm te geven.

 

Over Biosano/Biodia

Biosano is een groothandel in biologische voedingswaren en zaadgoed. Biosano koopt waar mogelijk rechtstreeks aan bij boerencoöperaties, in lange termijn relaties. Biosano beheert het merk Biodia, een merk dat staat voor eerlijke Belgische melk. Biodia kwam tot stand in samenwerking met de coöperatie van biologische melkveehouders Biomelk Vlaanderen/Biolait Wallonie. Een onafhankelijk gecontroleerd lastenboek, ontwikkeld door de ngo Vredeseilanden, garandeert een correcte prijs aan de boer.

 

Dierenartsen Zonder Grenzen – Vétérinaires Sans Frontières Belgium
Avenue Paul Deschanellaan 36-38, 1030 Brussels
T +32 (0)2 539 09 89 F +32 (0)2 539 34 90
www.dierenartsenzondergrenzen.bewww.veterinairessansfrontieres.be

veterinaire-sans-frontiere