Amnesty International Vlaanderen : JAARRAPPORT 2014 – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Amnesty International Vlaanderen : JAARRAPPORT 2014

Beste lezer,

Vandaag publiceren we ons nieuwe Jaarrapport met een overzicht van de mensenrechtensituatie in 2014. Een somber, maar belangrijk rapport voor al wie de mensenrechten ter harte neemt. We vatten enkele van de belangrijkste conclusies voor je samen.

2014: HET JAAR VAN GEWELD EN TERREUR.

In 2014 zagen we de toenemende macht van gewapende groepen als IS, Boko Haram en Al Shabaab. Deze groepen maakten zich in 35 landen schuldig aan gruwelijke mensenrechtenschendingen.

>> In ons Jaarrapport roepen we regeringen op niet langer te doen alsof de bescherming van burgers in die landen buiten hun macht ligt, maar in actie te komen om het lijden van miljoenen mensen te stoppen.

Ook de VN-Veiligheidsraad heeft het afgelopen jaar in Syrië, Irak, Gaza, Israël en Oekraïne gefaald in de aanpak van de conflicten.

>> In ons Jaarrapport vragen we de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad af te zien van hun vetorecht in geval van genocide en andere grootschalige wreedheden.

Zo kunnen burgers beter worden beschermd en wordt een krachtig signaal gegeven aan de daders van deze schendingen dat de wereld niet afzijdig blijft.

2014: HET JAAR VAN DE ERGSTE VLUCHTELINGENCRISIS SINDS WOII.

Meer dan 50 miljoenen mensen, onder wie zeven miljoen Syriërs, zijn op de vlucht voor het geweld en de terreur. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de stroom vluchtelingen nooit zo groot geweest.

De wereld reageert beschamend en inefficiënt op deze vluchtelingencrisis. Rijke landen nemen hun verantwoordelijkheid niet op en sluiten hun grenzen hermetisch af. Gevolg is dat mensen sterven, nog voor ze beroep kunnen doen op hun recht op asiel.

>> In ons Jaarrapport vragen we de internationale gemeenschap dringend politieke en financiële middelen vrij te maken om mensen op de vlucht voor gevaar te helpen en beschermen.

DOWNLOAD HET JAARRAPPORT

Wens je het Jaarrapport 2014/15 volledig te bekijken? Of ben je benieuwd naar de situatie in één van de 160 geanalyseerde landen?

Download het Jaarrapport gratis.

JAARRAPPORT IN HET NIEUWS

Amnesty’s Jaarrapport 2014/15 werd uitgebreid opgepikt door de verschillende online en offline nieuwskanalen in Vlaanderen.

Bekijk het overzicht op Storify.