Assistentiehondenpups in opleiding ook overal welkom! – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Assistentiehondenpups in opleiding ook overal welkom!

Afgelopen vrijdag 25 januari keurde de Vlaamse ministerraad de uitvoeringsbesluiten goed bij het Vlaams Decreet dat het recht op toegang voor assistentiehonden regelt.

 

Eindelijk is het zover”, zegt Raf Truyers, verantwoordelijke van Blindengeleidehondenschool Genk vzw, “na vier jaar onderhandelen, want het Decreet dateert van 20 maart 2009. Als blindengeleidehondenschool, die lid is van de Belgian Assistance Dog Federation (BADF), waren we heel actief en intensief betrokken bij dit onderhandelingsproces.”

De uitvoeringsbesluiten regelen twee belangrijke elementen voor de assistentiehondensector.

 

Enerzijds: assistentiehonden weigeren valt sinds vrijdag onder de bevoegdheid van de lokale politie. Pascal Smet, minister voor Gelijke Kansen, nam de beslissing om de ‘administratieve boete’ te vervangen door een politieboete. “Het is voor de assistentiehondengebruiker nu duidelijk waar hij/zij met een klacht terecht kan. Er kan dadelijk gehandeld worden en vaststellingen kunnen onmiddellijk gebeuren, zonder dat er gewacht moet worden op een juridisch vonnis”, zegt Raf Truyers. De regeling is eveneens geldig voor ‘assistentiehonden in opleiding’.

 

Anderzijds regelt het decreet de ‘machtiging’ van assistentiehondenscholen. Assistentiehondenscholen zullen door het ministerie van Welzijn, Gezin en Gezondheid (min. Jo Vandeurzen) een erkenning krijgen, gebaseerd op nog vast te leggen criteria. “Ook hierbij zal de assistentiehondensector betrokken worden. Belangrijke criteria worden alvast de normen en standaarden van Assistance Dogs International en de International Guide Dog Federation”, geeft Raf Truyers aan. Deze internationale organisaties staan garant voor kwaliteit en bezoeken elke vijf jaar elke assistentiehondenschool.

 

Als Blindengeleidehondenschool Genk vzw werken we op dit ogenblik actief aan onze accreditatie bij Assistance Dogs Europe en anticiperen we reeds op de regelgeving van het Vlaams Decreet. In de loop van 2013 krijgen we alvast een buitenlands assessment of controle”.

 

Voor ons als Blindengeleidehondenschool Genk is dit decreet bijkomend van groot belang voor onze instructeurs en onze puppygastgezinnen.” Het decreet spreekt namelijk niet alleen over de assistentiehondengebruikers, maar eveneens over de assistentiehonden in opleiding. Aspirant assistentiehonden worden maar goede assistentiehonden als ze van kleins af aan de kans krijgen deel te nemen aan het openbare leven. Puppygastgezinnen gaan vanaf de 8ste levensweek met de pup de straat op. Ze bezoeken winkels, cafés, restaurants …. Ze nemen de bus en trein. Deze socialisatie en opvoeding is van het grootste belang en een voorbereiding op alle mogelijke situaties. De Genkse blindengeleidehondenpups komen om de veertien dagen naar de puppyklas.

 

Toch krijgen we als centrum voor opleiding van blindengeleidehonden nog regelmatig het signaal van onze instructeurs en onze gastgezinnen dat ze ergens de toegang geweigerd worden”, zegt Raf Truyers, “zelfs wanneer onze pups een herkenningharnas dragen met duidelijke opschriften en ze in het bezit zijn van het in België gebruikte eenvormig assistentiehondenpasje.”

 

Blindengeleidehondenschool Genk is uitermate tevreden met dit decreet en is niet een klein beetje fier om de tijd en energie, die de eigen medewerkers jarenlang in dit dossier investeerden.

 

Tekst en foto: Blindengeleidehondenschool Genk vzw

Info en bron: http://www.politics.be/persmededelingen/34542/