Help jij ons foltering uit te roeien? Teken nu onze petities en doe mee met de campagne – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Help jij ons foltering uit te roeien? Teken nu onze petities en doe mee met de campagne

5e8ee144-0b8e-4d6b-acc6-40f043673e32Ze werd geslagen, getrapt, aangerand. Elektrische schokken deden haar lichaam sidderen. Ze spoten chilisaus in haar neus. Ze goten liters water in haar mond. Haar lichaam schreeuwde dat het verdronk.

Dit alles deden ze om haar te breken.
Om haar te doen bekennen.


Als jij zou zien dat iemand zo gefolterd wordt, zou je ingrijpen, toch? 

Alleen, je zou het niet zien. Foltering vindt altijd plaats achter gesloten deuren, verborgen voor de buitenwereld. Het gebeurt als er geen advocaten of dokters in de buurt zijn. Het gebeurt als politieagenten, cipiers of soldaten geen schrik hebben voor de gevolgen van hun daden. Het gebeurt als er geen waarborgen tegen foltering zijn.

Zorg ervoor dat er waarborgen tegen marteling komen. Stop foltering.

Ken jij iemand die durft te beweren dat foltering door de beugel kan? 

Wat hierboven staat, is wat Claudia Medina Tamariz in Mexico overkwam. Ze werd uit haar huis gehaald en gefolterd door enkele mariniers. Opdat ze zou bekennen dat ze lid was van een criminele bende. Ook al was dat niet zo.

Met foltering kan je eender wie eender wat doen bekennen. Wat is zo’n bekentenis dan waard?

Stop foltering, altijd en overal. Doe mee met onze campagne.

Maar foltering is toch iets uit het verleden, uit de Middeleeuwen?

Schooluitstapjes naar burchten en musea leerden ons dat foltering iets is uit een ver en barbaars verleden, waar gruwelijke tuigen aan te pas kwamen.

Alleen, dertig jaar na de ondertekening van het VN-Verdrag tegen Foltering komen heel wat regeringen hun engagement om foltering te bannen nog steeds niet na. In minstens 141 landen worden mensen nog altijd gemarteld.

Volgens onze recente enquête hebben bovendien maar liefst 44% van de mensen wereldwijd angst om gefolterd te worden moesten ze gearresteerd worden. Foltering is niet alleen nog altijd actueel, het tiert zelfs welig.

Daarom starten we met een nieuwe internationale campagne tegen foltering. Groots, ambitieus en ontzettend belangrijk.

Help jij ons foltering uit te roeien? Teken nu onze petities en doe mee met de campagne.

Eva Berghmans
Campagneverantwoordelijke Stop Foltering

P.S. In 1984 voerde Amnesty International mee strijd voor het VN-Verdrag tegen Foltering. Sindsdien is er wel vooruitgang geboekt, maar nu gaan we nog een stap verder om foltering voorgoed te stoppen.Steun je onze strijd?