Manneken Pis plast melk op 1 juni – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Manneken Pis plast melk op 1 juni

Brussel, 24/05/2018
 
Afrikaans Manneken Pis plast melk
 
Op vrijdag 1 juni zal Manneken Pis, gekleed als Afrikaanse veehouder, de hele dag melk plassen. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen aandacht vragen voor het belang van melk in Afrika. Melk is er een belangrijke bron van voedsel en inkomsten.
 
Meer dan een miljard arme mensen in het Zuiden leven van de veeteelt. Dieren zoals koeien en geiten zorgen er voor melk, mest en een inkomen. In droge en woestijnachtige gebieden is veeteelt zelfs één van de weinige manieren om te (over)leven. In Afrika speelt melk een essentiële rol in de strijd tegen honger en armoede.
 
Minder dan 1 liter melk per dag
 
Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 tot 35 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe in het beste geval 2 tot 3 liter. De helft van het jaar, in het droogseizoen, produceren ze zelfs minder dan één liter door een tekort aan water, gras en dierengezondheidszorg. De aanhoudende droogte in de Sahel in West-Afrika zorgt op dit moment voor een zeer lage melkproductie onder de koeien. Melk is een van de weinige eiwitbronnen voor de families. Dit gebrek aan melk leidt dan ook tot meer ondervoeding.
 
Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt de melkproductie in Afrika door de gezondheid en voeding van de kuddes te verbeteren. De ngo vaccineert dieren, geeft opleidingen aan veeboeren en legt voorraden veevoer aan. Zo kunnen de koeien ook in het droogseizoen 2 tot 3 liter melk produceren.
 
Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Programma:
 
·        9u-17u, Manneken Pis (hoek Stoofstraat-Eikstraat, 1000 Brussel): Manneken Pis is gekleed als Afrikaanse veehouder (als Peul, uit Niger) en plast melk
·        9u-14u, Manneken Pis: voorbijgangers kunnen gratis (h)eerlijke melk proeven van Fairebel, het merk van de Belgische boerencoöperatieve Faircoop.
 
Meer informatie?
Achtergronddossier over onze actie op Wereldmelkdag: https://bit.ly/2LqobVl
Meer info over de droogte in de Sahel: https://bit.ly/2s6MZcb en https://bit.ly/2s31sX4