Plan redt levens tijdens de Ebola-crisis – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Plan redt levens tijdens de Ebola-crisis

Levensreddende preventie en informatie

Het Ebola-virus in West-Afrika eist een steeds hogere tol. Al minstens 1.546 mensen lieten het leven in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. In uiterst moeilijke omstandigheden trachten de medewerkers van Plan hulp te bieden. Preventie en goede informatie over de gezondheidsrisico’s zijn daarin cruciaal, samen met het verspreiden van hygiënepakketten en ontsmettingsmateriaal.

Guinee telt ondertussen 430 doden. In Liberia stierven er 694. Sierra Leone: 422 doden. Ook in Nigeria en DR Congo werden intussen Ebola geïdentificeerd. Dat maakt deze Ebola-uitbraak in West-Afrika tot de meest dodelijke en complexe ooit.

Verplegend personeel hardst getroffen

Het Ebola-virus is een bijzonder besmettelijk en dodelijk virus dat het afweersysteem en de organen aantast. Ebola is overdraagbaar via direct contact met lichaamsvocht. De eerste symptomen zijn vergelijkbaar met een griep, inclusief hoofd- keel- en spierpijn, wat een juiste en snelle diagnose bemoeilijkt. Na een gruwelijke doodsstrijd – met interne en uitwendige bloedingen – volgt in 50% tot 90% een fatale afloop, ongeveer 1 à 2 weken na de besmetting. Driekwart van de dodelijke slachtoffers zijn vrouwen, vooral verplegend personeel.

Dr. Unni Krishnan, hoofd Urgenties en Noodsituaties bij Plan:

“Het hoge aantal dodelijke slachtoffers onder verpleegsters en dokters illustreert hoe besmettelijk Ebola is. Geruchten en foute informatie zijn bovendien legio bij de bevolking, hetgeen paniek in de hand werkt. Er zijn voorbeelden van lokale bendes die gezondheidscentra manu militari binnendringen, om het personeel te dwingen de boel te sluiten.”

De aanpak van Plan in Guinee, Sierra Leone en Liberia

Een vaccin is nog niet voorhanden, en het medisch personeel staat vaak machteloos in de behandelingen van het virus. De inperking van het virus wordt verder bemoeilijkt door moeilijk te controleren grenzen, risicovolle begrafenisrituelen en ontoereikende medische voorzieningen.

Wat doet Plan om de verdere verspreiding van het virus aan te pakken?

Ontsmetting en handenwassen: In scholen en publieke ruimtes zorgt Plan voor faciliteiten om regelmatig de handen te wassen. In samenwerking met andere partnerorganisaties, onder meer het Internationale Rode Kruis, werkt Plan aan het systematisch desinfecteren van publieke ruimtes, toiletten en sanitair. Tegelijk ondersteunen we gezondheidscentra en lokale hulpposten, onder meer via distributie van ontsmettingsmiddelen, medische uitrusting en brandstof voor ambulances.

Informatie & sensibilisering: Correcte informatie over de risico’s en maatregelen om besmetting te vermijden, is van levensbelang. Via tv, radio, affiches en sms informeert Plan zoveel mogelijk mensen, inclusief Plan Kinderen, gezinnen en gemeenschappen die betrokken zijn bij de programma’s van Plan op het terrein.

Opleiding en betere toegang tot gezondheidszorg: Plan leidt gezondheidswerkers op omtrent de risico’s en de preventie van Ebola. Daarbij hebben we speciale aandacht voor kwetsbare kinderen. Verder zetelt Plan in crisis-coördinatiecomités op nationaal en lokaal niveau.

In alle Plan-kantoren in de regio worden maatregelen genomen, zodat personeel en bezoekers regelmatig de handen kunnen wassen en desinfecteren. Ook voertuigen worden regelmatig ontsmet.

Standby in buurlanden

Onze teams in Guinee-Bissau, Senegal, Ghana, Togo, Benin, Niger, Burkina Faso en Mali bereiden zich voor om onmiddellijk maatregelen te treffen. Ze brengen de risico’s in kaart, monitoren de verspreiding van het virus en trainen het lokale personeel.

Internationale steun is nodig

Adama Coulibaly, regionaal Plan-directeur in Centraal- en West-Afrika roept de internationale gemeenschap op om de technische, logistieke en financiële steun op te drijven. Enkel zo kan kan het Ebola-virus worden ingedijkt:

“De ernst van de uitbraak werd aanvankelijk onderschat, net als het potentiële aantal slachtoffers. Als de internationale gemeenschap haar hulp niet snel opvoert, kijken we allicht aan tegen een erg gevaarlijk scenario.”

Deze Ebola-uitbraak legt tegelijk de pijnpunten bloot van het uitermate zwakke gezondheidssysteem in West-Afrika, hetgeen de verspreiding van het virus in de hand werkt. De getroffen landen in West-Afrika bengelen helemaal onderaan de globale ontwikkelingsindex, en hebben amper budget om te investeren in gezondheidszorg. Duurzame investeringen zijn nodig om dit soort humanitaire rampen in de toekomst te vermijden, net als een internationale financiële injectie in het onderzoek naar ziektes als Ebola, tbc, malaria en HIV.

http://www.planbelgie.be/plan-in-actie-tijdens-de-ebola-crisis-in-west-afrika#.VBLuEPl_uSo