Rondtrekkende Afrikaanse veehouders in de clinch – De Gids voor Giften & Legaten
Menu Close

Rondtrekkende Afrikaanse veehouders in de clinch

Rondtrekkende veehouders in Afrika staan voor grote uitdagingen. Ze lijden onder de klimaatverandering en krijgen steeds moeizamer toegang tot land. Dit leidt tot conflicten. Hoe gaan ze daarmee om? Op 22 september nodigt Dierenartsen Zonder Grenzen drie Oost-Afrikaanse veehouders, waaronder een vrouw, uit in Brussel. Zij zullen spreken over hun ervaring met pastoralisme en conflictbestrijding.

Pastoralisme

Rondtrekkende veehouders worden ook wel pastoralisten genoemd. Mobiliteit is het voornaamste kenmerk van deze bevolkingsgroep. Zij zijn veehouders die rondtrekken door ruwe en ontoegankelijke gebieden overal te wereld. Ze loodsen hun kuddes naar graasland en water. Pastoralisme is de meest leefbare en rendabele economische activiteit in droge gebieden die niet geschikt zijn voor akkerbouw.

In Oost-Afrika leven ongeveer 20 miljoen mensen rechtstreeks van pastoralisme. Er zijn tal van voordelen aan verbonden. Rondtrekkende veehouders dragen bij tot de biodiversiteit, houden een bepaald ecosysteem in stand en hun dieren leveren mest voor de landbouw. Hun mobiliteit bevordert de productiviteit van de kuddes en stimuleert de regionale handel en werkgelegenheid.

Steeds meer conflicten

Pastoralisten staan echter voor een hele resem uitdagingen. De klimaatverandering veroorzaakt kortere vruchtbare seizoenen en frequentere, langere periodes van droogte, maar ook meer overstromingen en ziektes. Water en land worden schaarser, terwijl de bevolking toeneemt. Hierdoor ontstaan conflicten tussen veehouders, landbouwers en (lokale) overheden.

Pastoralisten beschikken over eigen traditionele instellingen en beheersovereenkomsten, waarbij ze als gemeenschap verantwoordelijk zijn voor de natuurlijke hulpbronnen. Maar die moeten steeds vaker plaatsmaken voor formele structuren gebaseerd op individueel eigendomsrecht. Veel graaslanden komen in privébezit terecht en zijn van de ene op de andere dag niet meer toegankelijk voor pastoralisten. Dit beperkt de mobiliteit van de veehouders en brengt hun voedselzekerheid in gevaar.

Drie Oost-Afrikaanse organisaties op bezoek

Op maandag 22 september van 12u30 tot 14u organiseert Dierenarsten Zonder Grenzen, in samenwerking met CELEP (Coalition of European Lobbies for East African Pastoralists), een conferentie in Brussel met drie Oost-Afrikaanse sprekers. Peter Ken Otieno uit Kenia werkt voor de ngo Reconcile Kenya, die zich engageert voor conflictbestrijding en een beter beheer van natuurlijke hulpbronnen in Oost-Afrika. Shoba Liban is een Keniaanse vrouw die actief is in het Pastoralist Development Network Kenya, dat zich inzet voor de rechten en fundamentele vrijheden van pastoralisten in Kenia. De derde spreker, Edward Loure, komt uit Tanzania en is directeur van het Ujamaa Community Resource Team Tanzania. Deze organisatie ondersteunt gemarginaliseerde gemeenschappen om hun levensomstandigheden te verbeteren en natuurlijke hulpbronnen duurzaam te beheren.

— EINDE PERSBERICHT —

Praktisch

  • Maandag 22 september 2014
  • Van 12u30 tot 14u00
  • In Wetstraat 43 – 1000 Brussel, op het gelijkvloers
  • Vooraf inschrijven via EUROPEAID-INFOPOINT-CONFERENCES@ec.europa.eu met vermelding “CELEP lunch conference 22/09” als onderwerp
  • Mogelijkheid tot interviews vlak na de conferentie

Meer informatie?
Kaat Teerlinck (stagiaire pers en communicatie), k.teerlinck@vsf-belgium.org

Koen Van Troos (medewerker beleidsbeïnvloeding), k.vantroos@vsf-belgium.org
www.dierenartsenzondergrenzen.be, 02/539 09 89

Achtergrondinformatie
Beleidsdocument over familiale veeteelt

Over Dierenartsen Zonder Grenzen
Dierenartsen Zonder Grenzen is een Belgische ngo die in afgelegen Afrikaanse streken strijdt tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren. Onder andere door de dierengezondheidszorg te verbeteren, lokale melkerijen te ondersteunen, lokale veeboeren op te leiden, voorraden veevoeder op te slaan en de toegang tot veemarkten, water en grasland te verbeteren. Dierenartsen Zonder Grenzen heeft projecten in Niger, Mali, Burkina Faso, Rwanda, Congo, Burundi, Oeganda, Zuid-Soedan en Kenia. Veeteelt is van levensbelang voor de bevolking van deze landen. Wanneer de dieren gezond zijn, zijn de mensen dat ook!

Over CELEP
CELEP (Coalition of European Lobbies for Eastern African Pastoralism) is een informele lobbycoalitie van Europese organisaties, groepen en experten die samenwerken met pastoralistische organisaties, groepen en experten in Oost-Afrika. De leden van de coalitie werken samen om op nationaal en Europees niveau pastoralisme (en dus ook rondtrekkende veehouders) expliciet te erkennen en te ondersteunen in droge gebieden in Oost-Afrika. Meer informatie: www.celep.info.

Dierenartsen Zonder Grenzen – Vétérinaires Sans Frontières Belgium
Avenue Paul Deschanellaan 36-38, 1030 Brussels
T +32 (0)2 539 09 89 F +32 (0)2 539 34 90
E communication@vsf-belgium.org
www.dierenartsenzondergrenzen.bewww.veterinairessansfrontieres.be
veterinaire-sans-frontiere

 

 

 

 

Make an online donation